miercuri, 27 februarie 2013

Being There (1979). Un grădinar face carieră

Un grădinar face carieră, aşa cum a fost adaptat la noi Being There, este penultimul film al lui Peter Sellers. Se observă cu ochiul liber jocul unui om obosit, senin, liniştit şi fără prea multe de făcut pe aici. Rolul său de grădinar, greşit interpretat de cei din jur, se pliază perfect pe starea sa de final de viaţă. În film, Sellers este rodul unui bogătan excentric, un om ţinut la condiţia cea mai simplă, departe de lume, fără habar de noţiuni banale sau de carte. Singura lui legătură cu tot ce mişcă dincolo de pereţii casei este TV-ul, fiind astfel un produs clasic al zappingului. La moartea excentricului, grădinarul Chance se vede aruncat pe stradă fără niciun orizont. Un accident uşor îl aduce în casa unor alţi bogătani - un el, om de afaceri în vârstă, confident al preşedintelui SUA, dar muribund, şi soţia acestuia (Shirley MacLaine), o femeie care mai păstrează ceva din aura frumuseţii din tinereţe. Chance grădinarul, aşa cum singur se prezintă, devine Chanchey Gardiner în ochii celorlalţi. E prima mostră de confuzie, stare care străbate tot filmul. Omul, fără niciun clin în mânecă, îşi dezvoltă ideile printr-un limbaj extrem de simplu care face referire doar la creşterea florilor. Nimic filosofic.

Pentru bătrânul afacerist, Ben, cuvintele sunt cu subînţeles şi "grădina" invocată atât de raţional de Chance sunt pilde pentru construcţia unor modele economice de succes. În capcana confuziei cade însuşi prezidentul american, uimit şi el de vorbele "directe" ale lui "Gardiner" despre ciclul anotimpurilor, cu primăvara şi vara pe post de sezoane propice creşterii (a plantelor, nicidecum a economiei, aşa cum o vede mai-marele de la Casa Albă). Graţie unui discurs al preşedintelui, lumea află de un finanţist misterios, Chanchey, iar presa nu scapă momentul să nu-l mediatizeze. Omul fără niciun trecut vizibil e prezentat în cercurile înalte ale puterii şi finanţelor ca fiind salvatorul unei economii aflate în derivă iar misterul cu care este învăluit îi sunt favorabile pentru avansul social nevisat şi probabil neperceput de până mai ieri izolatul Chance.

Seninătatea şi glumele nevinovate ale lui Sellers îl scot din penibil de fiecare dată. Omul este prezentabil, fără înflorituri, pentru că nici nu are de unde, permanent atras de TV, chiar şi în momentele de asalt erotic din partea nevestei bătrânului muribund. MacLaine are un fior excitant ascuns însă dezvăluit rapid. Regizorul Hal Ashby aplică şi la Being There mostrele sonore cu tentă rock progresiv de mare efect conturând o producţie controlabilă din punct de vedere estetic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu